De maarschalkpijp

Ik maak ook nog een heel speciale pijp, met een bijzonder verhaal.

De Maarschalkpijp (zie foto G).

Mijn collega-pijpenmaker Dick van Maanen vertelt onderstaand verhaal aan toeristen in de Waag in Gouda.

De Waag woensdagmiddag:

~ Wat een schattig pijpje is dit, zei een mevrouw met het maarschalkpijpje in haar handen. Dit tijdens een demonstratie van het pijpmaken.

~ ’t Wordt nog veel leuker als u het verhaal van dit pijpje hoort, antwoordde ik.

Dat wilde zij wel horen ….

Sir J.D.P. French (1852-1918) was een Engelse veldmaarschalk die in de Eerste Wereldoorlog met zijn troepen in België ten strijde trok tegen de Duitsers. Hij had zijn land al gediend in Zuid-Afrika ten tijde van de Tweede Zuid-Afrikaanse Vrijheidsoorlog. (1899-1902).

Tijdens de Tweede Slag van Ieper (1915) na een Duitse aanval met chloorgas die een bres sloeg van zes kilometer in de geallieerde verdedigingslinie was John French in een sombere bui. Hoewel hij met zijn staf op veilige afstand bleef van het strijdgewoel was hij er niet geheel zeker van dat hij er zonder kleerscheuren vanaf zou komen. Als pijproker opperde hij dat als hij in het oorlogsgeweld het loodje zou leggen, te zijner herinnering een pijp zou worden gemaakt met als kop een weergave van zijn hoofd.

Cornelis Moeriks (later Moerings) – een Goudse huursoldaat in het geallieerde leger en bewonderaar van de veldmaarschalk – kwam dit ter ore. Na de oorlogshandelingen teruggekeerd in Gouda waar hij het pijpenmakersvak ging beoefenen, bleef de wens van de veldmaarschalk door zijn hoofd spoken. Nadat hij had vernomen dat de veldmaarschalk in 1918 was gesneuveld, ging de kogel door de kerk; het maarschalkpijpje zag het licht en nazaten van Cornelis bleven tot op heden het pijpje maken (interesse: keesmoerings@kpnmail.nl ). Mijn bezoekster vond het een mooi verhaal, maar twijfelde een beetje of het allemaal wel waar zou zijn. ~ Ach mevrouw, de werkelijkheid is ongeloofwaardiger dan welke verhitte fantast kan bedenken, was mijn reactie. Die heb ik trouwens niet zelf bedacht.